God bestaat wél
Op 1 november 1755, ’s morgens om 9.40 uur vond in Lissabon een van de meest vernietigende aardbevingen uit de geschiedenis plaats. Er waren tienduizenden doden te betreuren, 85% van de stad was vernietigd.
Deze gebeurtenis maakte een verpletterende indruk op het toenmalige Europa. Het was de tijd van de Verlichting. De opkomende wetenschap gaf de mensen het idee dat ze de natuurverschijnselen beter konden begrijpen en ook konden beheersen. En toen deze catastrofe! Waar was God in dit alles? De meeste Europeanen geloofden nog in God, maar dan wel in een God die op afstand stond en niet meer ingreep.
Roerige zomer
Hier moest ik deze zomer aan denken. Een zomer met veel rampen die niet voorzien waren. Overstromingen waarbij honderden mensen in vooral Duitsland en België omkwamen. In ons eigen land waren gelukkig geen dodelijke slachtoffers maar wel verwoestingen. Op verschillende plekken in de wereld waren bosbranden die niet te blussen waren, orkanen, vluchtelingenstromen en oorlogsgeweld. We waren geschokt. De mens stond machteloos!
Vertrouwen in de mens
Ook in onze tijd gelooft de mens dat door de toenemende kennis alles beheersbaar en voorspelbaar wordt. Deze manier van denken, in de Verlichting begonnen, is anno 2021 dominant aanwezig. Men probeert koortsachtig naar oorzaken te zoeken, want dit mag natuurlijk nooit meer gebeuren. Maar in de verklaringen wordt niet gedacht aan God, Die alle dingen bestuurt en daarin soeverein is! Een woordvoerder van dit vooruitgangsgeloof is een joods geleerde, Juval Noah Harari. Enkele jaren geleden schreef hij een paar spraakmakende boeken, waarvan Homo Deus, de goddelijke mens wel de bekendste is. Hierin schrijft hij dat de geschiedenis van de mensheid een opgaande lijn laat zien. Door allerlei digitale technieken en nieuwe uitvindingen komt de mens tot grote hoogte, bijna goddelijk. God bestaat niet. Alle religies zijn trouwens verzinsels. Harari gaat zo ver dat hij denkt dat binnen afzienbare tijd zelfs de dood overwonnen kan worden. Als je dit boek leest, zit je af en toe te huiveren. Maar het geeft wel precies weer hoe heel veel mensen denken. We horen het ook in de debatten binnen ons parlement.
Ondanks de coronacrisis en alle natuurrampen die we in korte tijd meemaken, horen we in het parlement wel dat we met elkáár de corona moeten bestrijden. En dat we bij dit soort ernstige gebeurtenissen moeten helpen en ook maatreatregelen mogen treffen om erger te voororkomen. Natuurlijk moeten wij dat, maar hebben we dan juist Gods hulp en zegen niet nodig? Harari zei in een interview dat de mens nog meer op zijn kennis moet vertrouwen! Ziektes en rampen zullen dan geleidelijk gaan verdwijnen.
Vertrouwen op god
Wat een arm en leeg antwoord. De opstellers van de Catechismus hadden een andere levensvisie. Zij wijzen ons in zondag 10 op Gods voorzienigheid, die een almachtige en alomtegenwoordige kracht Gods is, door welke Hij hemel en aarde, mitsgaders alle schepselen gelijk als met Zijn hand (!) nog onderhoudt en regeert… en alle dingen niet bij geval, maar van Zijn Vaderlijke hand ons toekomen. En… dat wij in alle tegenspoed geduldig en in voorspoed dankbaar mogen zijn.
God bestaat wél. Hij staat niet op afstand als onbewogen toeschouwer. Hij is de levende God! Laat dit maar horen, als de gelegenheid zich voordoet.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 september 2021
De Banier | 32 Pagina's