Welk medicijn bestrijdt de eenzaamheidsepidemie?
Voelt u zich weleens eenzaam? Als dat zo is, bent u niet alleen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ruim veertig procent van de Nederlanders eenzaamheid ervaart. Dat zijn bijna 7 miljoen mensen! Je zou kunnen zeggen dat Nederland wordt geteisterd door een eenzaamheidsepidemie. Eenzaamheid komt het vaakst voor onder alleenstaanden, ouderen en mensen die gescheiden zijn. In steden is het een groter probleem dan in dorpen.
Eenzame mensen hebben het gevoel dat ze niet verbonden zijn met anderen. Dat betekent niet alleen een gebrek aan sociale contacten. Eenzaamheid treedt vooral op wanneer mensen een gebrek ervaren aan betekenisvolle contacten. Nooit eens een goed gesprek dat over méér gaat dan koetjes en kalfjes. Dit gaat gepaard met negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid. Eenzaamheid kan invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.
OUDEREN
In de politiek is op dit moment veel aandacht voor eenzaamheid onder ouderen. Het kabinet is vorig jaar gestart met het programma ‘Een tegen eenzaamheid’. Ouderen wonen langer thuis. Thuiswonende ouderen zijn kwetsbaarder dan vroeger. Het is goed dat de regering oog voor hen heeft.
De SGP vindt wel dat de regering de hand in eigen boezem moet steken. Enerzijds verwacht het kabinet dat familie, vrienden en buren voor kwetsbare ouderen klaarstaat. Anderzijds jaagt het de arbeidsparticipatie aan. De prikkel om ‘carrière te maken’, schuurt met het overheidsbeleid dat de samenleving moet meehelpen in de zorg voor ouderen. De SGP vindt dat het kabinet en gemeentelijke overheden mensen in staat moet stellen om er écht voor anderen te kunnen zijn. Laten we relaties versterken en zo stimuleren dat iedereen op een waardevolle manier kan blijven meedoen. Dit kan ook een belangrijke rol spelen in het voorkomen van ‘levensmoeheid’. Achter veel euthanasieverzoeken gaat een enorme kwetsbaarheid schuil.
HOORNBEECK HELPT
Het tegengaan van eenzaamheid is niet alleen een overheidstaak. Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem. De oplossing moet dan ook vooral vanuit de samenleving komen. Het is mooi wanneer bedrijven of scholen hun verantwoordelijkheid nemen. Ik denk aan het project ‘Hoornbeeck Helpt’. Rotterdamse mbo’ers geven gratis ondersteuning aan buurtbewoners, zoals begeleiding bij een ziekenhuisbezoek of hulp bij het bereiden van maaltijden. Laten we dit soort prachtige initiatieven meer in de schijnwerpers zetten!
IN DE KERK
Eenzaamheid gaat de SGP-achterban niet voorbij. Het is waar dat wij gezegend zijn met een goed georganiseerd sociaal vangnet door onze gezinnen, kerken en verenigingen, maar ook in onze kerkelijke gemeenten zitten eenzame mensen. Als er ’s zondags voorbede plaatsvindt voor ‘hen die met ons verbonden zijn door de middelen van de techniek’, weet u dan wie dat zijn? Laten we oog houden voor gemeenteleden die vanwege ouderdom of ziekte de kerkdiensten niet meer kunnen bezoeken. Een kop koffie en een goed gesprek op z’n tijd zijn misschien wel hét medicijn tegen eenzaamheid!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 1 december 2019
De Banier | 32 Pagina's