De teerheid van het gebed
Na een lange autorit arriveren we bij de pastorie, waar ds. M. Boersma ons hartelijk verwelkomt. Al snel gaat het over de teerheid van het gebed. Zorgvuldig kiest de dominee zijn woorden, om de diepe inhoud van bidden te verwoorden.
Wat is bidden?
“Bidden is contact zoeken met God, Die zo hoog in de hemel woont. Met Hem mogen we heel persoonlijk het contact zoeken. Dat is iets wat de Heere aan ons heeft gegeven. Als je dan bedenkt wie God is: zo heilig en machtig. Toch kunnen wij zondige mensen tot deze God bidden.
Het bidden kun je vergelijken met ademhalen. De ademhaling van de ziel. Zoals je lichaam zuurstof nodig heeft, heeft je ziel gebed nodig. Op die manier bidden kan alleen als er ook een gebedsleven is. Dan is jouw manier van leven in overeenstemming met Gods geboden. Bij een teer gebedsleven hoort een teer leven. En andersom is het ook waar. Bij een teer leven hoort het gebed.”
Hoe moeten wij bidden?
“Als je de Bijbel goed leest, leer je dat bidden alleen kan om Jezus’ wil. Alleen door het werk van de verhoogde Middelaar Die in de hemel is. Vanuit de hemel zendt Hij Zijn Geest in het hart. Die Heilige Geest leert ons bidden. Daarom moeten we bidden in Jezus’ Naam, zoals staat in Johannes 16: 23: Al wat gij den Vader zult bidden in Mijn Naam, dat zal Hij u geven.”
Kun je echt bidden als je niet bekeerd bent?
“Ieder mens kan en moet bidden. Het diepste doel van het leven is dat God in het middelpunt staat. Dat is wat in het gebed gebeurt. Denk maar aan het Onze Vader: Uw Naam worde geheiligd en Uw Koninkrijk kome en Uw wil geschiede. God in het middelpunt stellen kunnen wij van nature niet. Vraag maar of de Heere het bidden wil leren, maar ook wil leren wie Hij is. Denk bijvoorbeeld aan Saulus in Handelingen 9: wie zijt Gij, Heere? Hij wist, als farizeeër, eerst niet tot Wie hij bad! Zo weet een onbekeerd mens niet tot wie hij bidt. Maar nadat hij tot God bekeerd is, staat er dat de Heere van Saulus zegt: want zie, hij bidt.”
Heeft u praktische tips over hoe wij moeten bidden?
“Dat zijn er meerdere. Als eerste: zoek rust! In de Bijbel wordt gesproken over je binnenkamer. Daarmee wordt een plek bedoeld waar je alleen bent. Leg je telefoon weg of zet hem uit. Ga eventuele verleidingen uit de weg. Denk ook aan je gebedshouding, met gevouwen handen. Heel je houding moet gericht zijn op het bidden.
Daarnaast horen bidden en Bijbellezen bij elkaar. Het lezen van de Bijbel dringt aan tot bidden en het bidden dringt aan tot het lezen van de Bijbel. Het geeft een verwachtend leven, omdat de Heere spreekt door Zijn Woord. Heb een biddend leven! Je kan bidden terwijl je aan het werk bent of op school. Daar zijn ook Bijbelse voorbeelden van. Denk bijvoorbeeld aan Nehemia. Hij was aan het bidden terwijl hij de beker inschonk. Vroeger noemden ze dat: ‘bidden met de pet op’.
Ten slotte, je mag altijd het Onze Vader bidden, maar probeer ook een vrij gebed. Vind je dit moeilijk? Iedereen bidt met de gaven die hij of zij heeft gekregen. De Heere kijkt naar oprechtheid in het hart. Hij luistert naar waar het je om te doen is.
Weet dat de Heere het gebed altijd heeft gehoord, maar niet altijd (direct) verhoort zoals wij dat willen. Thomas Goodwin heeft hier een heel mooi boekje over geschreven: ‘Antwoord op het gebed’. De kern van het gebed blijft: toevlucht tot de Heere nemen, in het persoonlijke contact met Hem.”
Hoe is dat, het persoonlijke contact met de Heere?
De dominee denkt even na. “Dat geeft verwondering en aanbidding. Gods beloften drijven uit tot gebed en Zijn Woord. Na ontvangen beloften is het nodig om te bidden om de vervulling. Een voorbeeld zie je bij Elia op de Karmel. Hij had de belofte gekregen dat het weer zou gaan regenen, en toch ging hij hierom bidden. Zelfs zeven keer. Maar hij hield aan! Want de Heere had beloofd dat het zou gaan regenen.
Ik zeg wel eens tegen jongeren: ‘Ons bidden is vaak net belletje trekken’. Wij bidden wel, maar voordat de Heere antwoord kan geven zijn wij weer weg. Bidden heeft alles te maken met luisteren. Dan is ons leven verweven met gebed én het Woord.”
Maar wat moet ik doen als ik het gevoel heb dat mijn gebed niet hoger komt dan het plafond?
“Aanhouden! Jezus leert ons in de gelijkenis van de onrechtvaardige rechter dat we moeten aanhouden (Lukas 18).
De Heere kan beproeven. Dan wacht de Heere en Hij wil zich laten verbidden. Maar ook, hoe leef je? Zondig leven tast het gebed aan. Het rechte gebed is op Gods eer gericht.”
Mijn gedachten dwalen zo vaak af. Hoe moeten we omgaan met afleidingen tijdens het gebed?
“Vraag aan de Heere of Hij je gedachten wil vasthouden en leiden. Eerlijk zijn naar de Heere is heel belangrijk. Belijd in het gebed je zonden en vraag om vergeving. En wees je ervan bewust dat bidden niet kan als je haast hebt. Breng structuur aan in je gebedstijden. Daniël ging drie keer per dag op vaste tijden in het gebed. Het gebed in de ochtend is in mijn eigen ervaring het best. Dan ben je nog fris. Dat zijn ook de momenten waar het Woord in mijn leven het meest heeft gesproken.”
Welk persoonlijk gebed kunt u zich herrineren?
De dominee hoeft niet lang na te denken en vertelt: “De eerste keer toen ik naar het curatorium ging ben ik niet toegelaten. Er ging een groot kruis door mijn (geestelijk) leven. Ik kon ook niet meer bidden. In het lezen van Psalm 22 vond ik herkenning. Het gaf ook verwarring. Deze psalm gaat tenslotte over Christus en niet over mij? Toen leerde ik dat mijn weg in Christus begrepen lag. Het was voetstappen drukken. Ik ging op mijn knieën en ik kréég een gebed. Ik bad met zoveel ruimte als ik nog nooit gedaan had. Door ‘mijn eigen ik’ ging een grote streep, ik werd het met God eens. Dit gaf een intense vreugde en kracht. Het jaar erop werd ik wel aangenomen op de Theologische School.
Zo was het een weg van kruis, maar ook van vreugde. Ik leerde dat het dienen van de Heere een liefdedienst is waarbij je je eigen ik kruisigt. Gods weg is altijd de beste weg.”
Hoe heeft u het spreken van de Heere ervaren in het aannemen van het beroep?
“In het begin van mijn studententijd heb ik in Middelburg-Zuid een catechisatieseizoen geopend. De jeugd is tijdens deze opening op mijn hart gebonden. In het vervolg van mijn opleiding was de gemeente van Middelburg-Zuid niet weg uit mijn hart, maar wel op de achtergrond geraakt. Vlak voor het einde van mijn studie had ik een derde dienst in Middelburg-Zuid. Ik kwam de kerkenraadskamer binnen en de Heere liet me zien: dit wordt jouw gemeente. Het gaf veel verwarring. Ik dacht: ‘De Heere spreekt toch door Zijn Woord?’ Dan komt het beroepingswerk op gang en komen de brieven. Ik durfde echter niet op een gevoel te varen! De beroepen van de andere gemeenten vielen echter weg en het beroep van Middelburg-Zuid bleef over. Ik vroeg in het gebed om bevestiging uit het Woord. Of de Heere zo de weg wilde wijzen. De Heere deed dat uit Handelingen 10:20. Het beroep heb ik mogen aannemen. Zo spreekt de Heere op het gebed, door Zijn Woord, en door daden.”
Wat is er zo bijzonder aan het gebed van de Heere Jezus uit Johannes 17?
“Dat is het gebed van dé Zoon die tot Zijn Vader bidt. Hier lees je iets over de tere en volmaakte eenheid tussen de Vader en de Zoon. En na Hemelvaart is de verhoogde Middelaar weer bij Zijn Vader. Dan wordt Johannes 14 zo’n groot wonder. God kan weer in de mens gaan wonen. De mens ontvangt weer terug wat Adam had.”
Wilt u nog iets kwijt aan onze jongeren?
“Onthoud: het leven met de Heere is een goed leven, vol met blijdschap. Er kunnen grote (geestelijke) noden en zorgen zijn, maar wie de Heere liefheeft is voor eeuwig gelukkig. Zoekt den HEERE en leef!“
Ds. M. Boersma
• Functie: Predikant gereformeerde gemeente te Middelburg-Zuid
• Gezin: Getrouwd, 4 kinderen (2 getrouwd) en 2 kleinkinderen
• Hobby: Imker
• Favoriet theologische boek:De Christenreis, John Bunyan
• Favoriet niet-theologische boek:Bavianen en slijkgeuzen, A. Th. van Deursen
LEESTIP
Antwoord op het gebed Thomas Goodwin
Hoe kun je weten of een gebed door God verhoord is of zal worden? Over deze en meer vragen is een klein boekje verschenen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 juli 2024
Daniel | 36 Pagina's