Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Gerstekoeken en blintzes

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Gerstekoeken en blintzes

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

Het feest der eerstelingen, de gersteoogst is begonnen. Daarbij wordt gerstebrood gebakken.

Gerstekoeken:

• 500 ml warme melk

• mespunt zout

• 3 eetlepels honing

• 675 gram gerstemeel

• 175 gram rozijnen

• olie om te frituren

Meng alle ingrediënten door elkaar en maak er platte schijven van. Bak ze in hete olie vijf minuten aan iedere kant of vijf minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Lees de meditatie op de linkerpagina bij het eten van het gerstebrood en de koeken.

• Over Wie gaat het in dit Bijbelgedeelte?

• Wat betekent Jom ha Bikkoerim?

• Wat leer je?


Na 50 dagen is de oogst van tarwe en begint het Sjavoe’ot, het oogstfeest. Bij dit feest moesten vroeger twee broden van de tarwe oogst naar de tempel gebracht worden. Ook werden er offers gebracht. Bovendien herdenkt men de wetgeving. Daarbij worden veel melkproducten gegeten. Bijvoorbeeld blintzes, dat zijn een soort pannenkoekjes gevuld met kwark. Hieronder het recept. Pak een keukenschort en ga de blintzes bakken. Eet smakelijk!


Kwarkblintzes

• 2 eieren

• 2 eetlepels plantaardige olie

• 2,4 dl melk of water

• 100 g gezeefde bloem

• ½ theelepel zout

• Margarine/boter om in te bakken

Meng in de blender of keukenmachine de eieren, olie, melk of water, bloem en zout. Zet het beslag 30 minuten in de koelkast. Smelt in een koekenpan (Ø18 cm) 1 theelepel boter. Schep zoveel beslag in de pan dat de bodem met een dun laagje bedekt is. Bak op een matig vuur tot de onderkant bruin is. Leg hem op een stuk vetvrij papier. Bak zo de volgende pannenkoeken. Leg velletjes vetvrij papier tussen de gebakken blintzes.

Vulling

• 450 g cottage cheese of kwark

• 125 g zachtgeroerde roomkaas

• 2 eierdooiers, losgeklopt

• 3 tot 4 eetlepels suiker

• ¼ eetlepel vanille-extract

• ½ theelepel geraspte citroenschil (desgewenst)

Roer alle ingrediënten door elkaar tot een gladde massa.

Voor het vullen van de blintzes: Schep 1 opgehoopte eetlepel van de vulling midden op de gebruinde kant van de blintzes. Vouw twee zijkanten naar binnen, over de vulling, dan de onder- en bovenkant over elkaar heen, zodat je een envelopje krijgt. Bak nu de blintzes in een grote geboterde koekenpan op een matig vuur aan beide kanten bruin. Serveer met jam of zure room.

Dit artikel werd u aangeboden door: Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 maart 2024

Daniel | 40 Pagina's

Gerstekoeken en blintzes

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 maart 2024

Daniel | 40 Pagina's