Kijken naar...
Iedere dinsdag zit ik in de trein met mijn collega Lisa. Ze is niet christelijk opgevoed. We praten over de familie van Bram, Lisa’s partner. Zij komen uit een gereformeerde stroming die dicht bij ons staat. Lisa heeft er best veel vrager over: “Dan kom je daar en dan hebben ze geen TV. Niet dat die bij ons altijd aanstaat. Maar Bram z’n broers hebben wel een beamer op zolder. Want als er dan bezoek is, ziet niemand dat. Dat is toch apart?”
Tja, ik zal niet liegen en zeggen dat ik, met alle opties op het internet, ook regelmatig mijn tijd zit te verdoen op YouTube. Maar Lisa is nog niet klaar: “Als je er bent, dan heerst er ook zo’n bedrukte sfeer, alsof het een zonde is om vrolijk te zijn ofzo.”
Ik denk even na: “Weet je wat nu zo mooi is voor hypocriete mensen, Lisa? Daar is nu juist de kerk voor bedoeld. Ik denk dat de meest hypocriete mensen juist in de kerk zitten. Want wij weten beter, maar we doen niet beter.”
En dat zeg ik met mijn telefoon in mijn handen. Waarop ik zojuist nog zichtbaar door Insta zat te scrollen. Ik zat naar een mooie vakantiereportage van een vriendin te kijken. Is dat dan verkeerd? Op zich niet. Maar dat moment in de trein, waarop ik door Insta zat te scrollen, had ik ook mijn Bijbel kunnen pakken om door de goede boodschap te scrollen.
Ik kijk Lisa aan: “Die bedrukte mensen weten dat ze niet goed zijn. Maar het probleem van deze mensen is dat ze zoveel op zichzelf zien. Thomas Halyburton beschrijft het als een cirkel. Veel christenen zien alleen maar op hun zonde, hun schuld, hun tekortkomingen. Hoe meer ze op zichzelf zien, hoe meer ze proberen zichzelf te verbeteren. Maar dat drijft hen tot wanhoop want hoe meer ze zichzelf proberen te verbeteren, hoe meer gebreken ze zien. Ze lopen op die manier in een cirkel achter zichzelf aan. Maar Jezus roept geen verbeterde mensen, maar zondaren. Wie door genade Hem mag leren kennen, ervaart dat. En wie in Hem gelooft, die hoeft niet meer op zijn eigen tekortkomingen te zien. Daar word je juist gelukkig van!”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 november 2023
Daniel | 48 Pagina's