Het verhaal van de cover: Henriëtte Paul
Je wilt graag sober en duurzaam leven. Hoe begon dat?
“Thuis was ik altijd al gewend om geen eten weg te gooien. Toen ik op mezelf ging wonen, lette ik nog meer op duurzaamheid. Toch was mijn wandeltocht door Europa naar Spanje de grootste eyeopener. Ik heb 7 weken geleefd uit één rugzak met maar twee setjes kleding. Dat was genoeg. Toen besefte ik dat je veel meer bezit dan je nodig hebt.”
Wat doe je precies anders?
“Ik denk bewuster na over de dingen die ik koop. Ook gooi ik zo min mogelijk eten weg. Daarnaast wil ik graag dingen hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een broodzak, die kan je prima gebruiken als prullenbakzakje. Het liefst leef ik zoveel mogelijk afvalvrij. Vliegen is ook iets dat ik vermijd.”
Hoe denk je na over dingen die je koopt?
“Bij een nieuw seizoen is je eerste gedachte: ik moét naar de winkel. Zo ging dat bij mij ook. Totdat ik vorig jaar november in mijn kast keek en ontdekte dat ik veel kledingstukken weer aan kon trekken. Mijn winterlaarzen konden ook prima nog een jaar mee. Uiteindelijk heb ik dat seizoen maar één jurkje erbij gekocht.”
En als je iets echt nodig hebt?
“Dan kies ik liever voor lenen dan voor shoppen. Zo leende ik dit jaar een slaapmatje van een vriendin. Koop ik wel iets, dan ga ik voor iets van betere kwaliteit, waar ik lang mee kan doen.”
Waarom vind je sober leven belangrijk?
“Rentmeesterschap is een belangrijke opdracht van God. Eens komt er hier een nieuwe aarde. Maar hoe laten we deze aarde achter? Ik ben ook soberder gaan leven toen ik besefte wat mijn levensstijl voor invloed heeft op mensen. Klimaatvluchtelingen, moderne slavernij. Wat je snel vergeet, is dat achter je aankoop werk van mensenhanden zit.”
Wat zegt de Bijbel hierover?
“In Micha 6:8 lees je dat God van ons eist dat wij ‘recht’ doen. Christen zijn betekent God dienen. Maar christen zijn is ook recht doen aan de wereld om je heen. Dat begint in het klein: oog hebben voor mensen in je wijk, in je buurt.”
Welke tips heb je voor andere jongeren?
“Je houding: daar begint het. Wees je ervan bewust dat je afval creëert als je iets koopt, en dat het ook anders kan. Gooi bijvoorbeeld geen eten weg (op school). Koop je een broodje in de pauze? Neem geen ander eten mee, of eet je boterham later op. Gebruik daarnaast een brooddoos in plaats van een plastic zakje. Duurzaam leven begint klein.”
Leeftijd: 23
Woonplaats: Utrecht
Dagelijks leven: afgestudeerd op notarieel recht, doet momenteel vrijwilligerswerk in vluchtelingenkamp Griekenland
Hobby’s: wandelen en koken
Waarom duurde de ballingschap 70 jaar?
Henriëtte ontdekte pas in een lezing het antwoord op deze vraag:
“In Leviticus 26:34 staat waarom de ballingschap 70 jaar duurde. Israël had namelijk 70 keer het land niet braak laten liggen in het sabbatsjaar. De grond was dus uitgeput. Gods straf was groot: een gevangenschap van 70 jaar. Ik leerde hieruit hoe belangrijk God rentmeesterschap vindt.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 november 2023
Daniel | 36 Pagina's