Gered uit de klauwen van popmuziek
Muziek raakt vaak gevoelige snaren. Welke muziek is goed en welke niet? Of ligt het niet zo zwart-wit? Na enige bedenktijd is Bart Bolier bereid om voor Daniël een uitzondering te maken en zich te laten interviewen over dit thema. “Ik ben terughoudend geworden om over dit onderwerp te spreken. Enkele jaren geleden heb ik een boekje geschreven om het onderwerp voor mijzelf af te sluiten.”
Bart kwam op de lagere school al in aanraking met popmuziek. Op een bepaalde manier sloot het naadloos aan op zijn gevoel. Uiteindelijk ging hij ook zelf (house)muziek maken. “Geen agressieve, maar vriendelijke muziek. Het leven is leuk - dat was mijn motto. Ook kwam ik in contact met dj’s en zo kreeg ik een bijbaantje als disc jockey. Jarenlange inspanningen resulteerden uiteindelijk in een platencontract bij de wereldberoemde dj Armin van Buuren.”
Housemuziek werd dus je lust en je leven. Sprak je geweten weleens?
“Aangrijpend is dat mijn geweten al snel niet meer sprak. Ik voelde me helemaal thuis in deze wereld. Ondertussen dacht ik dat dit ook wel te combineren was met geloof. Ik zocht een gemeente waar het allemaal wat makkelijker kon. En die gemeenten zijn er helaas genoeg.”
Je zat dus middenin het wereldje. Doet deze muziek nog steeds wat met je?
“Het deed heel veel met me. Het mooie van muziek is dat het je diepste gevoelens raakt. Ik hoefde het maar te horen – zeker de housemuziek die ik zelf ook maakte – en het nam me helemaal in beslag. En de vraag: wat doet het met mij, moet ik op dezelfde manier beantwoorden. Als ik muziek hoor die ik vroeger beluisterde, vind ik het nog net zo mooi als toen. Maar ik wíl dit niet meer luisteren, omdat ik weet dat het niet op de Heere gericht is. Als het goed is - en er is liefde tot de Heere en Zijn dienst - dan wil je geen dingen doen die tegen Hem ingaan, en tegelijk juist dát doen wat Hij wil. Dat zal in dit leven nooit volmaakt kunnen, maar het is wel het verlangen van al degenen die de Heere vrezen.”
Mag je (pop)nummers luisteren die precies omschrijven hoe je je voelt?
“Popmuziek is vaak heel mooi en gevoelig. Een mix van muziek, ritme en herhaling sluit gemakkelijk aan. De gevaren zitten in de vorm: de vaak overheersende beat verandert je echt. Dat is wetenschappelijk aangetoond. En de hele sfeer staat haaks op wat de Heere voorschrijft: feesten, drank en drugs, seksuele uitspattingen, grof taalgebruik. Dit is niet voor alle popmuziek even duidelijk, maar bij de meeste popmuziek gemakkelijk te herkennen. Uiteindelijk is vrijwel alle popmuziek op de mens en op het leven hier gericht; niet op de Heere en Zijn eer. In de hemel zal er altijd ‘muziek’ zijn. Als je het zo bekijkt, is het jammer dat er zoveel muziek is waar God de eer niet van krijgt. Ik denk dat over het algemeen genomen popmuziek meer een instrument van de duivel is dan dat de Heere dit gebruikt. Muziek die bij Hem past, is aan Hem gewijde muziek, en dat kun je van popmuziek niet zeggen.”
Je zou er moedeloos van worden…
“Moedeloosheid is goddeloosheid. Ik probeer altijd maar dicht bij mezelf te blijven, dan kan ik nooit boven iemand staan. Zeker, ik vind het altijd aangrijpend als ik jongeren deze keuzes zie maken. Het doet me pijn, omdat ik weet dat ze hun geluk zoeken in iets waarin het nooit te vinden is. Daar mag je in liefde en soms ook heel scherp op wijzen. We hoeven de zonden nooit goed te praten. Onze ziel is te kostelijk. Maar we moeten niet vergeten dat ‘nette’ jongeren, die misschien heel serieus leven, buiten Christus nét zo verloren zijn. Laten we elkaar erop wijzen dat de Heere ook onder jongeren doorgaat met Zijn werk. Regelmatig delen jongeren hier iets van. Er is verwachting voor de nakomelingen. Dus ook voor jullie en alle jongeren die dit lezen. In een weg van schuldbeleving komt er plaats voor schuldvergeving. De Heere ontdekt jongeren aan hun zonden, maar bedekt ook hun zonden door het bloed van Jezus. Laten we nooit klein van de Heere denken, maar hoge en goede gedachten hebben. In de wereld zal het er niet beter op worden, maar met de Kerk van God gaat het altijd goed. Daar komen alleen maar mensen bij en niet een valt er af. Wat zal dat een schare zijn, die niemand tellen kan! Ben jij er straks bij? Zoek de Heere, juist als je jong bent! Zijn dienst is een liefdedienst.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 maart 2022
Daniel | 36 Pagina's