Interview met Louise Harkes
Negentien jaar, een eigen webshop en ook nog tijd voor muziek maken en een zaterdagbaantje in een boek winkel! Dat omschrijft Louise Harkes. Nadat ze een kop koffie heeft ingeschonken, vertelt ze in een paar uur over van alles en nog wat. Ondanks haar studie en alle andere bezigheden blijkt Louise ook dieper over het leven na te denken. We raken zo in gesprek dat we de tijd helemaal vergeten…
Webshop
Hoe heeft Louise het voor elkaar gekregen om op haar negentiende al een eigen webshop te runnen? Ze schiet in de lach. “Mijn vriendin en ik vonden het al lang leuk om een bedrijfje te starten omdat we economie leuk vinden. Op een gegeven moment hebben we de knoop doorgehakt en maakten we een afspraak bij de kamer van koophandel. We dachten: ‘we gaan ervoor’! Daarna zijn we pas gaan uitzoeken hoe we het precies moesten doen. We hebben gewoon samen zitten googlen waar je leuke kleding kon inkopen. Eén keer per maand gaan we inkopen doen in een inkoopcentrum in Amsterdam. Dan maken we foto’s en dan zetten we die online. We posten reclame vooral op Instagram. Het gaat best goed. Natuurlijk is het hard werken, maar we hadden niet verwacht dat het zo goed zou gaan. Je moet wel steeds nieuwe ideeën bedenken en origineel zijn en af en toe iets van jezelf laten zien achter de schermen. Zo werkt het gewoon. Door steeds iets anders te proberen, kom je erachter dat het zo werkt. We verkopen kleding voor jonge meiden tussen de vijftien en de vijfentwintig jaar.” Met een knipoog zegt ze: “Zij hebben kleedgeld!” De kledingstijl van de kleding die ze verkoopt, typeert ze als klassiek.
Geloof
Terwijl Louise het tweede bakje koffie inschenkt, vertelt ze wat ze verder nog allemaal doet op een dag. “Studeren, online lessen volgen, lezen, cello spelen, met vrienden en vriendinnen afspreken…”
“Heb je nog wel tijd om met de Bijbel bezig te zijn?” De vraag wordt plagend gesteld, maar Louise antwoordt er serieus op. “Ik denk best veel na over het geloof en kom er steeds meer achter dat de Bijbel voor honderd procent waar is. Soms lijkt het tegenstrijdig; dat je arm kunt zijn en toch gelukkig en dat als je alles van de wereld verlaat en de Heere gaat dienen, dat je dat echt gelukkig maakt. Dat is voor mij ook een worsteling om de wereld niet te dienen, maar het zit zo in je om de wereld te zoeken. Het bezorgt me strijd en ik val mezelf dan steeds tegen.” Louise vertelt dat ze op zondag samen met haar vriend een Bijbelstudieboekje gebruikt. Samen hebben ze daar dan gesprekken over. Ook leest ze momenteel in de Belijdenissen van Augustinus en een boek van Dietrich Bonhoeffer. “Het is inspirerend hoe zij over het geloof denken en ik wil me breed oriënteren. Preken zijn ook mooi, maar die luister ik liever.”
“Augustinus denkt heel erg na over het leven en daarin probeert hij God te leren kennen. Zijn vragen zijn herkenbaar en dan ga je mee in zijn denkwereld. Je krijgt antwoorden op vragen. Bonhoeffer kan best radicaal zijn en hij spoort je aan om je leven te veranderen en de Heere te zoeken.” Ze is even stil. Dan zegt ze: “De rijke jongeling moet alles verkopen wat hij heeft en de Heere volgen. Die man gaat bedroefd weg, maar hoe zijn wij? Kunnen wij het wel? Ik denk daar dan over na en dan kijk ik om me heen en dan heb ik het idee dat wij ook best vast zitten aan onze spullen”.
Profiel
Louise is negentien jaar, woont nog bij haar ouders, broertje en drie zusjes thuis. Ze is eerstejaarsstudent bedrijfskunde aan de VU in Amsterdam. Daarnaast heeft ze een webshop November store, zit ze op celloles en speelt mee in een orkest. Op zaterdag staat Louise in de boekwinkel en als ze nog vrije tijd heeft, leest ze graag.
Op de vraag hoeveel tijd Louise besteedt aan de webshop en waar de naam November store vandaan komt, vertelt ze dat zij en haar vriendin ongeveer een half uur tot een uur per dag kwijt zijn en dat ze beiden in november jarig zijn, dus vandaar de naam. “Het is best lastig inschatten hoeveel je moet inkopen. Soms denk je: het is superleuk en dan wordt het niet zo goed verkocht. Op een gegeven moment heb je beter door welke items goed lopen.”
Naar de Heere
“Wat ik hoor in de preek is dat wij naar de Heere mogen gaan, ook al hebben we nog zo gezondigd. Dus als het je niet lukt om jezelf op te knappen of om ‘alles los te laten’ dan mag je toch bij de Heere komen, want Hij kan deze zonde vergeven.”
“In alles op Hem kunnen vertrouwen, dat is het mooist,” eindigt ze met een glimlach.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 maart 2022
Daniel | 36 Pagina's