Stil worden voor God
Het is op een regenachtige zomeravond dat we elkaar ontmoeten in de tuin van meneer De Raaf. Hij is duidelijk: “Doe maar gewoon Ben de Raaf, zo kent iedereen me allang, van de politieboeken.” Hij schreef niet alleen spannende boeken, maar ook twee Bijbelse dagboeken. Met hem gaan we in gesprek over het thema ‘stille tijd’. Ben de Raaf heeft Jasper Roestenburg uitgenodigd. “Zo’n interview moet je niet met alleen een oude man doen!”
Ben valt direct met de deur in huis. “Het houden van stille tijd was vroeger niet gebruikelijk. Al gauw werd het als evangelisch gezien. Toen ik voor het eerst bij mijn schoonouders kwam, vroeg mijn schoonvader mij te danken voor de maaltijd. Dat had ik nog nooit gedaan. Mijn bravoure zorgde ervoor dat ik het toch deed.” Bij Jasper thuis was het de gewoonte dat de kinderen na het ‘Ik ga slapen, ik ben moe’ nog een vrij gebed deden. Omdat Jasper een van de jongsten is, praatte hij al gauw de anderen na. Ook hij vindt het een lastig onderwerp.
Onmisbaar?
Is stille tijd onmisbaar? Even blijft het stil. “Het gewenste antwoord is natuurlijk ‘ja’.” Ben schudt zijn hoofd. “In de praktijk is het niet altijd zo. Ik heb de coronatijd leren waarderen. Nu ik vaker vanuit huis werk, kan ik mijn tijd beter indelen. Als ik ’s ochtends al om zeven uur op mijn werk moet zijn, moet ik wel erg vroeg op. In 2018 ben ik bevestigd als ouderling. In het bevestigingsformulier staat dat de ouderlingen schuldig zijn Gods Woord naarstig te doorzoeken. Dat betekent dat je er bewust tijd voor vrij moet maken. Als ik ’s ochtends er de tijd niet voor neem, kom ik daarna in de maalstroom van de dag en heb ik ’s avonds geen energie meer over. Dus, is stille tijd onmisbaar? Ja, maar soms lijkt het misbaar, door de drukte van de dag.” Dat beaamt Jasper. “Als ik ’s ochtends geen stille tijd houdt, komt er ’s avonds helemaal niet meer van. Dan is er voetbal, Netflix en zoveel andere dingen die lonken. Dan moet ik me er nog veel meer toe zetten en is het veel lastiger om stille tijd te nemen.”
Het gesprek dwaalt wat af, Netflix trekt de aandacht. Jasper geeft toe: “Natuurlijk staan er ook heel veel dingen op die niet goed zijn. Geweld, zonde tegen het zevende gebod…” Ben, direct als hij is, kijkt Jasper aan: “En toch heb je er een abonnement op? Je doet dus bewust dingen die niet goed zijn?” Jasper kan niet anders dan dat beamen: “Ja, er staan dingen op die echt niet oké zijn, maar je kunt er ook mooie series en documentaires over bijvoorbeeld natuur en geschiedenis kijken. Als een paal boven water staat dat het veel tijd kost, wat natuurlijk negatief is.”
Slechtnieuwsboodschap
Terug naar het onderwerp stille tijd. Al een paar keer valt het woord ‘moeten’. We zouden meer tijd moeten maken voor stille tijd. We zouden moeten stoppen met dingen die niet goed zijn. We weten het allemaal, maar waarom doen we het dan niet? Ben vergelijkt het met een slechtnieuwsboodschap van de dokter. “Als je die krijgt, ben je er helemaal bij betrokken. Dat laat je niet meer los! Uit de Bijbel komt elke dag een ‘slechtnieuwsboodschap’ tot ons, die vertelt dat we een dodelijke kwaal bij ons dragen. Dat zou ons veel meer moeten focussen op de Bijbel, die wijst naar het medicijn dat er is. Als dat weegt, ga je er veel meer tijd voor vrij maken en komt er meer prioriteit voor het zoeken naar de Heere. Als dat niet weegt, kunnen we heel lang praten over wat er allemaal bij het nemen van stille tijd komt kijken, maar komt er weinig van terecht.” Even is het stil. Dan benadrukt Ben het nog een keer dat de Heere het echt waard is dat we Hem zoeken. “Er is zoveel in ons dat ervoor zorgt dat het nemen van stille tijd niet trekt. Als de Heere je opgezocht heeft, is het soms geen moeten meer. Dan gaat het vanzelf! Maar zelfs dan is het ook vaak anders.”
Bijbellezen en bidden
Bij de invulling van stille tijd denkt men vaak aan Bijbellezen en bidden. Zijn er ook alternatieven? Even twijfelt Jasper. “Een podcastje luisteren misschien?
Maar of dat werkt?” Zelf heeft hij geen ervaring, vandaar zijn twijfels. “Je hebt daar je telefoon voor nodig. Dan ga je ook sneller naar iets anders, er zijn genoeg alternatieven dichtbij.” Ben heeft ondertussen zijn telefoon erbij gepakt. Hij laat een podcast horen, die gemaakt is door leden uit zijn gemeente. Op een aansprekende manier wordt een link gelegd tussen de Olympische Spelen en de Bijbelse boodschap. “Dat is een manier om over de dingen die Spelen na te denken. Tegelijk moet de Bijbel ook echt opengaan! Dit kan nooit een vervanging zijn!” Er zijn dus alternatieven. Maar hoe enthousiast Ben ook is over de podcast, nooit mag het Bijbellezen en bidden vervangen. “Het kan niet zo zijn dat je je gebeden overslaat. Ik heb altijd geleerd om in ieder geval te bidden als je uit bed komt, als je naar bed gaat en drie keer per dag bij de maaltijd. En stille tijd, daar hoort de Bijbel bij! Natuurlijk kan je in een uitzonderlijk geval ook luisteren naar gesproken woorden, zoals een podcast. Maar de Bijbel moet spreken! Voor Netflix is wel veel tijd, onderuitgezakt op de bank. Waarom dan niet voor Gods Woord?”
Dagboek
Een dagboek kan helpend zijn voor stille tijd. Ben de Raaf heeft zelf twee dagboeken geschreven, Zoom In en Zoom Out. Waarom hij dat gedaan heeft? “Toen ik mijn politieboeken schreef, hoorde ik vaak van ouders dat hun kind daardoor is gaan lezen! Met dat doel heb ik uitein- delijk ook mijn dagboeken geschreven. Ik ga eigenlijk in gesprek met jongeren, in mijn eigen, directe stijl. Dan durf ik ook gewaagde thema’s aan te snijden. Jongeren hoeven van mij niet met een strikje aan naar de kerk, maar sommigen zien eruit alsof ze aan een auto sleutelen! Zo’n thema neem ik dan mee in mijn dagboek.” Jasper gebruikt in zijn stille tijd vooral de Bijbel met uitleg. “Soms ook de kanttekeningen, maar die vind ik echt lastig! Gisteren heb ik het boek Jozua uitgelezen. Ik merk dat andere dingen blijven trekken, als ik met de Bijbel bezig ben. Daarom leg ik bewust mijn oortjes weg. Dan kan ik ze niet gebruiken, om bijvoorbeeld toch muziek te luisteren of een film te kijken.”
Stille tijd is ook écht stil
“Als ik aan mijn stille tijd begin, zet ik alles uit.” Ben weet precies waarom: “Pas maakte ik de fout om toch even op de status van mijn telefoon te kijken. Sommige mensen zetten daar Bijbelse teksten op. Ondertussen komen er andere statussen langs. Dat waren er al gauw zo’n veertien verschillende. Op een daarvan las ik dat een voetbalwedstrijd verloren was. Dan ben ik toch even benieuwd met hoeveel punten. Daardoor word je snel afgeleid. Zet je telefoon uit voor God. Zoom In begint met de volgende oproep. Staat alles uit? Dan gaan we nu een stukje uit de Bijbel lezen!’
Jasper zet nooit zijn telefoon helemaal uit, maar wel op stil. ’s Ochtends doet hij het op een andere manier. “Dan heb ik een app, waarop ik elke ochtend een Bijbeltekst krijg. Ik vind het moeilijk om als ik net wakker word om direct de Bijbel te pakken en te lezen. Nu pak ik de tekst erbij. Ik ga bewust rechtop zitten, lees de tekst goed door en denk na over wat er echt staat. Dus echt even goed, in plaats van maar even gauw een tekst lezen.”
Zegen
Het houden van stille tijd wordt gezegend. Even denkt Ben na. “Wat is een zegen? Een zegen is niet altijd dat je er helemaal blij en gelukkig van wordt! Soms krijg je een beschamende zegen. Zo ben ik op dit moment aan het lezen in het Bijbelboek Amos. Dat is een Bijbelboek dat ik niet veel gelezen heb. Vandaag was Amos 4 aan de beurt. Ik gebruik er een boekje van dominee Janse bij Zoek Mij en leef. Iedere keer schreef Amos dat het volk Israël alleen maar dingen deed, die henzelf voordeel brachten. Zijn aanklacht is dan: ‘Jullie hebben je niet bekeerd!’ Een aantal keer komt dat terug. Zo kan je heel vroom leven, heel degelijk zijn, maar alles draait om jezelf. Dan gaat het niet om God. Veel vorm en buitenkant, maar vermolmd vanbinnen. De Heere kijkt er dwars doorheen, maar ziet er niets in. Dat kwam vanochtend wel binnen. Ja, ik kan ouderling zijn, mooie praat ophangen. Maar wat is mijn binnenkant? Wat heb ik ervan gebakken de afgelopen dagen? Als ik geen stille tijd had gehouden, was deze boodschap niet bij mij binnengekomen. Nu heb ik naar aanleiding van deze woorden, de Heere om vergeving gevraagd. Dat was een beschamende zegen.” Een ander voorbeeld volgt. “Zondagmiddag mag ik een preek lezen. De laatste zinnen gaan over Gods kinderen, die op weg zijn naar de heerlijkheid, om daar eeuwig te mogen zijn! Daar word ik blij van!” Even blijft het stil. Dan volgt het samenvattend: “Het is een zegen als de Heere wijst op schuld en tekortkomingen, maar ook op het ‘Bij U is vergeving’. De Heere spreekt door Zijn Woord!”
Ben de Raaf
Leeftijd: 60 jaar
Woonplaats: Rotterdam Werkt bij de politie
Jasper Roestenburg
Leeftijd: 20 jaar
Woonplaats: Klaaswaal
Opleiding: Student op de academie voor politiekunde
Leestip van Ben de Raaf
Zoek Mij en leef
Ds. S.W. Janse
Uitgeverij Den Hertog
123 pagina’s
€ 13,90
Verder praten
Op JV, thuis of met je vrienden:
ʾ Wat zijn voor jou afleiders tijdens het houden van stille tijd? Wat kun je daartegen doen?
ʾ Het houden van stille tijd kan ook een ‘wet’ worden. Je ‘moet’ dan weer zoveel: het moet lang genoeg, serieus genoeg… Herken je dat? Hoe ga je daarmee om?
ʾ Ben de Raaf vertelde dat hij soms een zegen mag ervaren op het houden van stille tijd. Herken jij dat?
ʾ In Psalm 25 lees je hoe David zijn stille tijd invult en wat hij bidt. Wat kun je daarvan leren?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 september 2021
Daniel | 36 Pagina's