Stap voor stap
Vandaag ben ik de lessen voor de komende periode aan het voorbereiden. Het gaat bij anatomie over de bouw en de werking van de hersenen en bij ziekteleer over heel veel hersenaandoeningen. Veel studenten herkennen verschijnselen van vergeetachtigheid. Zij hebben er gelukkig zelf geen last van, maar hebben er op het werk dagelijks mee te maken. Nu we kijken naar de verschillende vormen van dementie, vallen voor de studenten veel puzzelstukjes op hun plaats.
De ziekte van Alzheimer is een ziekte die dementie veroorzaakt en ook ik heb er elke week mee te maken. Ik ga wekelijks op bezoek bij een hoogbejaarde mevrouw. Deze mevrouw is in de achterliggende tijd erg afgevallen omdat zij steeds slechter is gaan eten. Door de ziekte is zij dit gewoonweg vergeten. De hulptroepen zijn ingezet en zodoende ben ik elke week getuige van wat er gebeurt met iemand die dementerend is. En wat is het schokkend om te zien hoe iemand de regie verliest over alle dagelijkse zaken. Dat raakt me. Het denken lukt niet goed meer. Heel veel zinnen worden herhaald en ze is steeds alles kwijt. Na het eten zingen we een psalm. Deze mevrouw heeft deze psalm vroeger op school geleerd en daarom kan ze die nog uit haar hoofd meezingen, dat is zo mooi! Wat een zegen dat deze mevrouw een liefdevol zorgnetwerk heeft, waardoor het mogelijk is om nog een poosje thuis te blijven tot er een plekje beschikbaar is in een beschermde woonvorm.
Intussen heeft de Ommetjesapp mij te pakken. Een student gaf deze app als tip naar aanleiding van de lessen over dementie. Bewegen, bij voorkeur buiten, heeft positief effect op het voorkomen van deze ziekte. Tegenwoordig wordt één op de vijf mensen dement. Is dat omdat we de laatste jaren veel te veel zitten? In deze tijd van veel les geven via Teams merk ik dat het echt goed is om dagelijks een ommetje te maken. Even een lekker stukje lopen is gezond! De app stimuleert mij om elke dag te gaan lopen en het leuke is dat je na elke wandeling een weetje te zien krijgt over hersenfuncties.
In één van die weetjes lees ik dat in de hersenen het knuffelhormoon wordt aangemaakt als je wandelt. Nou, dat is wel een ding in deze tijd. Dat komen we allemaal te kort, toch? Een hug doet zo goed. Het werkt bevorderlijk in alle relaties.
De hersenen signaleren nog veel meer. Het is zo indrukwekkend hoe alles wonderlijk is gemaakt. De hersenen signaleren ook dat jij genoeg hebt van het thuiszitten. Je wilt je vrienden ontmoeten en samen gezellige dingen doen. Wat mis je elkaar! Misschien word je er zelfs somber van. Praat er over, hoor! En ga lekker de deur uit, een ommetje maken of hardlopen. Zoek elkaar op desnoods via de digitale mogelijkheden. Ken jij iemand die last heeft van de eenzaamheid in deze tijd? Stuur diegene eens een kaartje of een appje. Zoek contact. Want wat lees ik in de Bijbel? De Heere Jezus geeft in Matthéüs 22 dit gebod: Gij zult liefhebben den Heere, uw God, met geheel uw hart, en met geheel uw ziel, en met geheel uw verstand. Dit is het eerste en het grote gebod. En het tweede aan dit gelijk, is: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf. Het is dus zelfs een opdracht van de Heere.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 juni 2021
Daniel | 36 Pagina's