De Generale Synode - 4
Opnieuw moesten veel agendapunten van de Generale Synode worden uitgesteld vanwege COVID-19. De tweede besmettingsgolf maakte een fysieke vergadering opnieuw onmogelijk. Daarom werd er op donderdag 28 januari jl. weer digitaal vergaderd.
Een groot deel van deze vergadering ging -alweerover het vergaderen. Volgens sommigen gaat de synode nu al zo lang duren, dat het beter is om de kwesties vrouw en ambt en kerkelijke eenheid door te schuiven naar de volgende synode. De vorige vergaderdag, 29 september jl, ging over exact dezelfde vraag. Toen sprak de overgrote meerderheid van de synode zich tegen doorschuiven uit. Nu vonden sommigen dat er nieuwe omstandigheden zijn ontstaan die herziening van dat besluit noodzakelijk maakten. Je kon merken dat de synode zich overvallen voelde door dit verzoek. Uit verschillende vragenronden werd duidelijk dat veel afgevaardigden nog steeds geen uitstel wensen. Ondergetekende heeft gewezen op het feit dat de zogenaamde ‘pauzeknop’ een utopie is gebleken. Vorig jaar was aan de kerken gevraagd om gedurende de synode geen besluiten te nemen die tegen de geldende kerkelijke besluiten zouden ingaan. Maar inmiddels hebben Hilversum en Arnhem toch vrouwelijke ambtsdragers bevestigd. En Deventer staat op het punt om dat te doen. Als de kwestie vrouw en ambt wordt doorgeschoven, zullen naar verwachting nog meer gemeenten dat doen en wordt de zaak alleen maar complexer. Besloten werd dat het moderamen binnenkort met een voorstel komt. De synode zal dus nog een keer digitaal moeten vergaderen.
Overduidelijk is wel dat de situatie steeds zorgelijker wordt in de CGK. Dat werd onderstreept door het initiatief van zes predikanten om een oproep tot eenheid te ondertekenen. In de brief d.d. 11 februari jl. werd de vrees uitgesproken dat de CGK op scheuren staat. Men vroeg om elkaar vast te houden en plaatselijke gemeenten de vrijheid van exegese te gunnen. Ons bestuur heeft bezwaar gemaakt tegen die oproep, onder andere omdat dit zou kunnen betekenen dat zij ruimte vragen voor de vrouw in het ambt.
Er ligt op dit moment een grote verantwoordelijkheid bij het moderamen. Wat zal hun voorstel worden? In de vergadering werd gesproken over de volgende synode. Maar zal die volgende synode er überhaupt wel komen? Zal de CGK, zoals we die nu kennen, er nog wel zijn? De Heere weet het. We bidden om wijsheid voor de synode en het moderamen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 maart 2021
Bewaar het pand | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 maart 2021
Bewaar het pand | 12 Pagina's