De Collecte
Er is een vraag over de collecte tijdens de zondagse erediensten. Gewoonlijk vindt de inzameling van de gaven voor de preek plaats, maar ook wel op andere momenten. De vraag is of het juist is dat de diakenen tijdens de tussenzang, als die nog wordt gezongen, dus ook nog tijdens de preek, ook nog een rondgang houden. De vraagstelster vindt het niet passen en afleidend. En of zij daarin nu gelijk heeft of niet…
Laten we eens op die vraag ingaan en gelijk iets meer zeggen over de collecte tijdens de kerkdienst. Het kan een praktische reden hebben om het zo te doen, namelijk ook nog een rondgang tijdens de preek, maar ikzelf vind het storend. Al behoort de dienst der offeranden tot een officiële eredienst, tijdens de preek werkt het naar mijn idee afleidend. Bovendien lijkt het wel of er dan als het ware een pauze in de kerkdienst wordt ingelast, waarbij we naar onze portemonnee grijpen, een psalm zingen en gelijk het snoep weer rond laten gaan. Kunnen we als hoorders daarna de draad van de preek weer oppakken? Maar goed, dat is dus mijn persoonlijke mening. Ik wijs op nog weer andere dingen.
In elke kerkdienst gaan de diakenen rond om te collecteren voor de kerk, de diaconie en andere doeleinden. Bij het legen van de zakken, na de dienst, komen ze niet alleen geld tegen, maar ook wel andere dingen, snoep of een knoop of oud, waardeloos geld bijvoorbeeld. Ook wel eens een briefje met enig commentaar, of kritiek op dit of dat, in de regel zonder afzender. Dit mag echter helemaal niet. Ik durf het een zonde te noemen. Men heeft namelijk helemaal geen besef wat er bij het collecteren plaats vindt: we noemen het de dienst der offeranden en is met recht een wezenlijk onderdeel van de eredienst. Door de profeet Maleachi waarschuwde de Heere ervoor om Hem geen offer te brengen waar wat aan mankeerde, een ziek dier bijvoorbeeld. We mogen de Heere geen stenen voor brood geven omdat Hij dat ook niet doet als we Hem iets vragen!
Zijn we per ongeluk geld vergeten mee te nemen, stop dan geen lege hand in de zak en doe er ook geen snipper papier in. De Heere Jezus wist wat die arme weduwe in de offerkist wierp en zo weet Hij nog wat er in de collectezak gedeponeerd wordt. De geschiedenis van die weduwe laat ons overigens ook zien dat het niet gaat om de grootheid van de gave, maar om het hart van de gever. Is daar liefde in tot de Heere en Zijn dienst?
Het wordt op de catechisatie wel eens gevraagd hoeveel we aan de Heere moeten geven. Afgezien van het feit dat het niet om een moeten, maar om een mogen geven gaat, is het toch van belang eens te kijken wat er in onze hand zit als de collectezak eraan komt. Geven we op de zaterdag bijvoorbeeld 50 euro uit, als we met onze vrienden uit eten gaan – en daar is helemaal niets mis mee – maar zit er de volgende morgen 50 eurocent in mijn hand, dan moesten we in ieder geval eens nadenken over de verhouding van hetgeen we voor onszelf besteden en wat we aan de Heere geven.
Natuurlijk hebben je kinderen, als er een stuk of 5, 6 naast je zitten, niet elke keer ieder 20 euro in de hand. Voel je niet schuldig moeders. Maar ook u zult moeten toegeven dat we in ieder geval eens moesten nadenken over de verhouding tussen het geld dat je bijvoorbeeld voor die leuke rok neerlegde en het geld in je hand op de zondag.
Als er liefde in het hart is voor de Heere, wordt het verlegen. Wat zal ik de Heere vergelden voor al Zijn weldaden aan mij bewezen? Dan mag er soms echt wel eens sprake zijn van een echt offer. Dan mogen we zien op de rijkdom van Gods genade Die zelfs Zijn Zoon wegschonk aan een verloren wereld. Dan wordt Hij al mijn liefde waardig.
Maar misbruik de goede gewoonte van het offeren niet door bijvoorbeeld schriftelijk kritiek te uiten op het een of ander. Natuurlijk krijgt de diaken het briefje te lezen. Dat was de bedoeling ook van de anonieme schrijver. Maar God staat als het ware met lege handen. En laten we allen bedenken dat de Heere Zelf rondziet, de gemeente door, als de diakenen rondgaan om te collecteren. Dan ziet Hij ons vragend aan en zegt: Mijn zoon, geef Mij uw hart. Krijgt de Heere wel eens wat van ons? O ja, we moeten het in tijdelijk opzicht en zeker in geestelijk opzicht van een gevend God hebben! Maar juist daarom moeten we ons afvragen of we ook die verlegenheid kennen van Psalm 116: Wat zal ik met Gods gunsten overlaan, die trouwe Heere voor Zijn genade vergelden?
Bedankt echter voor de vraag! Nieuwe vragen weer hartelijk welkom!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 februari 2019
Bewaar het pand | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 februari 2019
Bewaar het pand | 12 Pagina's