Recensie
dr. D.J. Steensma,Echtscheiding. Een exegetisch-ethische evaluatie. Uitgeverij Buijten & Schipperheijn, Amsterdam 2016, 284 blz., € 28,50. ISBN 978 90 5881 896 6.
Onze nieuwe docent ethiek in Apeldoorn heeft het zich met dit boek niet gemakkelijk gemaakt. Het gaat immers om een terrein met veel voetangels en klemmen, zowel in exegetisch als pastoraal opzicht. Veel ambtsdragers zuchten onder de huwelijksproblematiek die zich in de gemeente voordoet. Ook onder ons neemt het aantal echtscheidingen zienderogen toe.
Uitgebreid gaat dit boek in op de gegevens uit de Schrift over dit onderwerp. Daarbij komen spannende vragen aan de orde. Bijvoorbeeld: hoe verhouden de regels uit Exodus 21:10 en 11 (de man mag zijn vrouw niet tekort doen wat betreft voedsel, kleding en huwelijksgemeenschap, anders mag ze vertrekken) tot de radicale ethiek van de Heere Jezus in de Bergrede?
De visie van de Joodse gemeenschap aan het begin van onze jaartelling wordt weergegeven (vier echtscheidingsgronden) en het spoor van de gedachten in de kerk door de eeuwen heen komt aan bod. Er is altijd verschil van inzicht op dit punt geweest, ook onder hen die restloos wilden buigen voor het gezag van de Schrift. Bucer stond er anders in dan Calvijn, om maar een paar namen te noemen. En uit een recente discussie in het RD bleek wel dat er in dat opzicht niets nieuws onder de zon is.
Wat is de oogst van dit grondige onderzoek? Dr. Steensma meent dat een ruimere hantering van echtscheidingsgronden en van de mogelijkheid tot hertrouwen dan de meeste kerken nu kennen, te verantwoorden is. Ik ben daar persoonlijk nog niet van overtuigd. Uit pastorale ervaring wetend hoe uitermate ingewikkeld deze dingen kunnen liggen, zou ik graag een voortgezet kerkelijk gesprek op dit punt willen. Zou het niet goed zijn als deze zaak via een instructie uiteindelijk op de synodetafel komt? Dat zou me ook wel een logische stap lijken. Dr. Steensma pleit immers voor meer ruimte dan onze kerkorde nu biedt. Dan lijkt het me gepast om zo’n belangrijk onderwerp ook maar in de kerkelijke weg aan de orde te stellen.
Dat doet overigens niets af van de waardering die ik voor dit boek heb; het reikt veel stof aan om door te denken over een zaak die in het leven van zoveel mensen diep ingrijpt. Bij de bezinning op dit onderwerp kan niemand om dit boek heen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 januari 2021
Ambtelijk Contact | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 januari 2021
Ambtelijk Contact | 24 Pagina's