Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Kip in kokosmelk

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Kip in kokosmelk

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

In het vervolg nemen we in elk nummer van Alle Volken een kijkje in de keuken bij een van onze zendingswerkers. Dit keer bij de familie Den Hartog in Thailand.

Wat heb je nodig?

400 gram kipfilet

1 wortel

1 ui

2 tomaten

4 strengen citroengras

6 blaadjes kaffirlimoen ( je kunt de blaadjes kopen bij de toko en de meeste supermarkten verkopen ze tegenwoordig ook, met name uit de diepvries)

1 stuk laoswortel 500 gram kokosmelk vissaus of bouillonblokje citroen- of limoensap rijst evt. suiker

Wat moet je doen?

1. Kook de rijst volgens de verpakking.

2. Verwarm de kokosmelk tot het kookt.

3. Voeg de grofgesneden citroengras, kaffirlimoenblaadjes en laoswortel toe. Laat het 2 minuten koken.

4. Snij de kipfilet in blokjes en voeg dit toe aan de kokosmelk. Kook tot de kipfilet wit wordt.

5. Voeg de grofgesneden ui en wortel toe. Kook het 2 minuten en giet er een kopje water bij.

6. Verlaag het vuur en voeg de grofgesneden tomaten toe. Breng het geheel op smaak met de vissaus, limoensap en eventueel suiker.

7. Laat alles nog een paar minuten sudderen.

8. Opdienen met rijst.

Variaties

Vervang de wortel door champignons. Op deze manier maken de meeste Thaise mensen het gerecht. Voor een pittige smaak: voeg één of twee pepertjes toe.

Eet smakelijk!

Serveertip!

In Thailand staan er geen pannen op tafel of op de mat waarop gegeten wordt. Serveer de soep en de rijst in aparte schalen. Iedereen krijgt een bord met rijst. Vervolgens wordt de soep voor iedereen in een klein bakje gedaan. Op deze manier schep je de soep over de rijst. De citroengras, limoenblaadjes en laoswortel blijven achter in het bak je.

Zijn de eetgewoonten in Thailand heel anders dan in Nederland?

De meeste Thaise mensen eten drie keer per dag rijst – ook als ontbijt. De maaltijd wordt op een mat op de grond gegeten en opgediend in kommen of borden. Als iemand klaar is met eten, gaat diegene vaak naast de mat zitten. Schrik niet van een gefrituurde krekel of zijdeworm in de maaltijd.

Zijn mensen in Thailand gastvrij?

Als we ergens op bezoek zijn geweest, krijgen we óf een deel van het overgebleven eten mee in plastic zakjes óf iets anders uit de tuin – bijvoorbeeld een tros bananen of een papaja. We gaan bijna nooit met lege handen naar huis. Komt er onverwachts bezoek van een bekende? Dan gaat één van de familieleden snel naar de markt en staat er binnen een half uur een maaltijd klaar.

Wat vind je het mooiste aan het werk dat je doet in Thailand?

Wij voelen ons geroepen om in Thailand over de Heere Jezus te vertellen. Als Thaise mensen ook Gods roepstem horen, tot geloof komen en daarnaar leven, dan is dat het mooiste wat er is.

Tijdens je werk, in de kerk of gewoon thuis eet je vast ook regelmatig samen met anderen. Vertel eens over een grappige of bijzondere ontmoeting rond de maaltijd.

We kregen de vraag om een typisch Nederlandse maaltijd klaar te maken. Daarom maakten we hutspot met appelmoes. We dachten dat dit veel te smakeloos zou zijn voor de Thai – omdat zij zo pittig eten – en maakten er voor de zekerheid spaghetti met bolognaisesaus bij. Tijdens de maaltijd zagen we iemand zijn bord opscheppen: eerst hutspot met een laag spaghetti en bolognaisesaus. Daar bovenop appelmoes en een flinke hoeveelheid chilisaus. Oeps!

Wat is je quilty pleasure?

De guilty pleasure binnen ons gezin is roti als toetje. Roti is een heel vet pannenkoekje met zoete melk en suiker. Om het af te maken kun je kiezen uit een extra smaak: chocolade- of vanillesaus, banaan of natuurlijk alles bij elkaar.


Maak kennis!

Recept van...

WIE Sijmen, Annelies, Daniel, Benj en Marie den Hartog LAND Wonen sinds 2006 in Thailand FUNCTIE Sijmen en Annelies helpen met het starten van nieuwe kerken, motiveren en trainen Thaise broeders en zusters en gaan er samen op uit om het Evangelie uit te leggen in dorpen rondom de stad.

Meer info: www.gzb.nl/thailand

Dit artikel werd u aangeboden door: Gereformeerde Zendingsbond

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 mei 2022

Alle Volken | 24 Pagina's

Kip in kokosmelk

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 mei 2022

Alle Volken | 24 Pagina's