Een kerk die dient
Verbonden met Costa Rica
We geloven dat de kerk geroepen is om te dienen, zowel de gemeenschap van gelovigen als de gemeenschap waartoe de kerk behoort. Dat is de kern van het GZB-programma ‘Een kerk die dient’.
Costa Rica staat in de top tien van landen met de grootste ongelijkheid tussen arm en rijk. Hoe ga je daar als kerk mee om? Er zijn al veel mooie initiatieven van kerken die mensen helpen die in de marge van de maatschappij leven. Andere kerken voelen zich geroepen om te dienen, maar weten nog niet precies hoe. Met het programma ‘Een kerk die dient’ willen we hen daarvoor handvatten bieden. Samen met gemeenten denken we na over vragen zoals: Wat speelt er in de wijk van de kerk en hoe kunnen we van betekenis zijn? Welke gaven zijn aan de gemeente gegeven en hoe kunnen we die inzetten om mensen buiten de kerk te dienen?
In samenwerking met het interkerkelijke seminarie ESEPA en zendingswerkers Kees en Claudia Geluk worden lokale kerken geïnspireerd, getraind en begeleid om het Evangelie in woord én daad uit te dragen. Dat gebeurt door met gemeenten een jaartraject in te gaan, door inspirerende ontbijtbijeenkomsten voor kerkleiders, door cursussen, preekschetsen en Bijbelstudies.
Hanna Pak
(programmaleider GZB)
“In Costa Rica zien we inspirerende voorbeelden van kerken die huiswerkbegeleiding geven, maaltijden uitdelen, drugsverslaafden opvangen en ouderen onderdak bieden. Een mooie spiegel, zowel voor kerken in Costa Rica als in Nederland. Hoe kunnen we God en onze omgeving dienen met de gaven die we van God hebben gekregen? Als GZB hopen we met dit programma veel kerken te inspireren, toe te rusten en te begeleiden om het Evangelie in woord én daad uit te dragen.”
Juan Carlos Morales
(programmacoördinator ‘Een kerk die dient’)
“In dit programma kan ik iets teruggeven van wat God aan mij gegeven heeft. Tegelijkertijd ontvang ik ook heel veel. Ik raak geïnspireerd door kerken die God willen dienen en daar mooie plannen voor hebben. Ik mag met hen optrekken. Samen leren we hoe we iets kunnen aanpakken, welke fouten we niet moeten maken en welke projecten we wel of niet moeten starten. Ik ben God dankbaar voor de gelegenheid om hieraan mee te kunnen werken.”
Kees en Claudia Geluk
(zendingswerkers Costa Rica)
“We zijn uitgezonden met de woorden uit Genesis 12 over gezegend zijn en een zegen zijn voor anderen. Een beweging die bij Abraham op gang komt. In Costa Rica zien we bij kerken het verlangen om mee te gaan in deze beweging. Het programma helpt ze om dit ook concreet handen en voeten te geven.”
Ds. Hugo Dankers
(predikant uitzendende gemeente De Bilt)
“Wederkerigheid speelde een belangrijke rol in onze keuze om de familie Geluk te gaan steunen. Dat het niet eenrichtings verkeer is van ons naar Costa Rica, maar dat wij ook leren van de kerk daar. Met name in onze zoektocht naar hoe wij als kerk van betekenis kunnen zijn voor De Bilt. We laten ons daarbij inspireren door de prachtige voorbeelden die Kees en Claudia zien gebeuren.”
Bella Flor
(deelnemer programma ‘Een kerk die dient’)
“Door mee te doen aan het programma wil ik handvatten krijgen om het werk te verbeteren dat we als kerk doen. Hoe kunnen we het werk in de sloppenwijk op een goede manier uitbreiden in moeilijke tijden zoals de coronapandemie? Het is mijn verlangen dat we als kerk een licht zijn dat straalt, ook onder moeilijke omstandigheden.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 mei 2021
Alle Volken | 24 Pagina's