4. Leren van de puriteinen
De puriteinen hebben veel van hun inzichten aan het papier toevertrouwd. Belangrijke onderwerpen, waar in alle tijden -ook in onze tijd- weer vragen over gesteld worden, worden Bijbels en evenwichtig uitgelegd. Onze tijd is een andere dan die van de puriteinen. Toch bevat het gedachtegoed van de puriteinen veel waar we ook nu nog van kunnen leren.
De Bijbel nam een centrale plaats in bij de puriteinen. Aan Schriftstudie en prediking werd veel aandacht geschonken. Niet alleen in de kerk, ook in de huizen werd de Bijbel als het ware ontdekt. Mensen lazen en studeerden in de Bijbel, zowel persoonlijk als in gezinsverband. Het is opvallend hoeveel ernst de puriteinen maakten van de levensheiliging. De vrucht van de heiliging was merkbaar in de gezinnen en de kerken en ook in de samenleving. In onze tijd is het geen bijzonderheid een Bijbel in de eigen taal te hebben. Maar wat voor waarde heeft de Bijbel voor ons? Nemen we tijd voor het lezen in de Bijbel en Bijbelstudie? Komen christenen ook thuis als gezin samen rond het Woord?
We moeten niet te snel zeggen dat het in onze tijd veel moeilijker is om tijd te maken voor huisgodsdienst. In die tijd deden de mensen vaak zwaar werk, waarbij er al heel vroeg in de morgen begonnen werd. Ook beschikten ze niet over alle comfort en luxe die wij hebben. Verder waren er in die tijd ook dingen die heel veel tijd kostten. Denk alleen maar aan het reizen, dat bijna allemaal te voet gebeurde.
Puriteinen waren gericht op de eer van God. Hieraan werd alles ondergeschikt gemaakt, hun geld, hun vrijheid en zelfs hun leven. De puriteinen durfden tegen de heersende mening in te gaan. Ook al was het de koning, ze waren God meer gehoorzaam dan de mensen. Ze weigerden zich aan te passen aan kerkelijke maatregelen die tegen Gods Woord ingingen.
Dit konden de puriteinen niet in eigen kracht. Daar laten ze geen twijfel over bestaan. Maar ze wijzen ook altijd op de verantwoordelijkheid van de mens. De geschiedenis van de puriteinen doet denken aan de gelijkenis uit Lukas 6. Zij die lezus woorden niet alleen horen, maar ook doen, worden vergeleken met iemand die zijn huis op een rots heeft gebouwd. Als de storm komt en de golven tegen het huis slaan, blijft het huis stevig staan. De puriteinen bleven standvastig toen stormen van tegenstand en vervolging opstaken. Hoe moeilijk het hun ook gemaakt werd, ze gingen steeds in gehoorzaamheid aan de Heere hun weg. En wij? Waar zijn wij op gericht? Durven wij 'uit de toon' te vallen? Voor Gods Naam uit te komen? Vraagtekens te zetten bij de heersende tijdgeest, met z'n consumentisme, genotzucht, ik-gerichtheid? Is de dienst van de Heere ons ook een offer waard? Het zijn belangrijke vragen waarmee de puriteinen ons achterlaten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 oktober 2007
AanZet | 83 Pagina's