Bouterse weer terug ak bevelhebber leger
„L^t Holland maar, het zijn kruideniers"
PARAMARIBO (ANP) - Desi Bouterse Is weer in functie als bevelliebber van het nationale leger van Suriname. Dit heeft Bouterse maandag persoonlijk meegedeeld in de sporthal van de Memre Boekoe-kazerne in Paramaribo, waar hij voor manschappen en genodigden een toespraak hield.
President Johan Kraag had zondag goedkeuring gegeven aan de door legercommandanten Ivan Graanoogst en Chas Mijnals voorgestelde procedure waardoor Bouterse gisteren weer als bevelhebber zou kunnen optreden.
Bouterse had eerder zijn functie neergelegd uit onvrede met de inmiddels na de 'kerstcoup' vertrokken president Ramsewak Shankar. President Kraag heeft Bouterse gisteren op het presidentiële paleis ontvangen en hem persoonlijk van zijn beslissing op de hoogte gesteld. De bevelhebber kon vervolgens zijn traditionele oudejaarstoespraak houden.
Met uitbundig gejuich en langdurig geklap werd Bouterse begroet. De ruim 500 in legergroen geklede militairen en een aantal genodigden, onder wie de Chinese ambassadeur, hadden zo"n anderhalf uur op dit moment moeten wachten. De tijd werd benut om „de sfeer er vast in te brengen", aldus luitenant Edwin Oofferie, die gisteren als ceremoniemeester optrad. Er werden gedichten en strijdliederen voorgedragen, een orkestje speelde vrolijke muziek, • er was vruchtensap verkrijgbaar en aan de muren van de Ismay van Wilgen-hal hingen spandoeken met stoere teksten als "Met opgeheven hoofd voorwaarts" en "Tot aan de overwinning".
Videobeelden
Vlak voor het grote moment, de binnenkomst van Bouterse, verzocht Oofferie alle aanwezigen te gaan staan. Deze triomfantelijke ontvangst verschilde hemelsbreed met die op Schiphol vorige maand. Op de Surinaamse televisie zijn de afgelopen dagen de door militaire voorlichter Breeveld gemaakte videobeelden vertoond waarop te zien is hoe de Nederlandse politie Bouterse (en zijn gevolg) via achter- en zijgangetjes wegleidde en voor de legerleider elk contact met de buitenwereld onmogelijk maakte.
Bouterse zei dat hij met opzet naar Nederland was gevlogen „om te bewijzen dat zij mij gaan proberen te vernederen. Door hun lompheid en haat zijn ze er met hun grote boerenklompen ingelopen". Bouterse zei ook dat aanvankelijk zijn reisdoel Bagdad was om de Nederlandse gegijzelden vrij te krijgen. „Na dat debacle met Luns heb ik de president gezegd: Ik ga naar Saddam, ik ken die man en ik haal die Hollanders weg".
Bouterse meent verder dat Suriname zoveel mogelijkheden heeft, dat buitenlandse hulp slechts een aanvulling is. „Laten wij Holland een bankrekeningnummer geven en tegen haar zeggen: U stort het geld maar wanneer het u belieft. Wij gaan desnoods zand verkopen; meer bauxiet en meer vis verkopen. Laat Holland maar. DESI BOUTERSE (Foto ANP) ... weer in functie... Het zijn kruideniers: het gaat hun om de rente. We willen vooruitgang, maar niet op onze knieën".
Opmerkelijk waren de lovende woorden die Bouterse sprak over parlementsvoorzitter Jaggernath Lachmon en de voormalige vice-president Henck Arron. „Zij hebben met erg veel tact en inzicht en in volledige coöperatie het probleem willen afhandelen en hebben op het juiste moment de juiste beslissingen genomen".
Volgens Bouterse zijn door de vorige regering evenwel drie fundamentele fouten gemaakt: de afspraken van vóór de verkiezingen zijn niet nageleefd; zij had een zeer enge oriëntatie en keek slechts naar Nederland; zij voerde een confrontatiepolitiek met het leger. Maar de militaire ingreep geschiedde bovenal, zo zei Bouterse, „omdat het gewoon niet goed ging in Suriname. Daarom heeft Bouta geholpen". (Bouta is de bijnaam van Bouterse).
Hulp opgeschort
De Verenigde Staten hebben een voedselhulpprogramma aan Suriname voor onbepaalde tijd opgeschort. Lynne Reich, de landbouw-marketing specialiste op het Zuidamerikaanse kantoor van het ministerie van landbouw, zei gisteren in Washington dat de Amerikaanse regering tot opschorting van het leengarantieprogramma aan Suriname heeft besloten naar aanleiding van de staatsgreep.
Venezuela heeft de diplomatieke betrekkingen met Suriname verbroken uit protest tegen de militaire machtsoverneming. Dit heeft president Carlos Andres Perez maandag bekendgemaakt.
De Surinaamse vice-president Jules Wijdenbosch heeft gisteren gezegd nog niet te willen reageren op de maatregelen die de Verenigde Staten en Venezuela hebben genomen als protest tegen de militaire machtsgreep in Suriname. „Ik weet formeel nog van niets. Mocht het zo zijn, dan zal ons dat trouwens niet beletten gewoon met ons programma door te gaan", aldus de nieuwe vice-president.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 januari 1991
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 januari 1991
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's