Leren, leren, betalen, betalen
„De studieschuld loopt elke seconde 17 euro op en bedraagt nu 5,8 miljard euro.” Aldus wiebetaaltderekening.nl. Logisch, nietwaar? Elk jaar wordt het collegegeld verhoogd, boeken zijn niet gratis en wat dacht je van die kamerhuur: 300, 400 euro voor een aftands kotje. En na een week hard werken zak je met je laatste centen lekker door (op) een terrasstoel. Zaterdag moet de bijbaan alles goedmaken, maar die grootgrutter let ook al op de kleintjes. Daar kun je amper je telefoonrekening van betalen. Een lening in Groningen is dus uiterst noodzakelijk en gemakkelijk.
Aflossen komt later. Laat de schulden maar flink te berge rijzen. Die 100 euro in de maand die ik tot mijn 37e ga betalen, is een schijntje. Met het riante salaris dat staat te wachten, houden we het binnendijks financieel wel droog. En die minister die begint over afschaffing van de hypotheekrenteaftrek; het zal zo’n vaart niet lopen. Ik koop voorlopig toch geen huis. Rozengeur en banenschijn alom.
Ophouden –je hand dan– is een optie, bijvoorbeeld bij je ouders. Maar dat doen de Grieken ook bij ons en daar zijn we niet blij mee. Dus als je thuis geen belasting wilt gaan heffen voor je studie, heb je twee mogelijkheden.
Allereerst de inkomsten verhogen. Dat betekent in de benen komen en aankloppen bij een goede werkgever. Als je toegevoegde waarde kunt leveren, krijg je zeker netjes betaald. En je smartphone thuislaten levert ongetwijfeld een bonus op aan het eind van het jaar.
Tweede mogelijkheid: je uitgaven op een rijtje zetten. Van de nieuwste iPhone, een overal-op-internetabonnement en dure merkkleding wordt je banksaldo tijdens je studie doorgaans niet hoger. Verder kan gratis gastvrijheid bij familie of vrienden het dure terrasje prima vervangen. En een avondje stappen richting jeugdvereniging is ook absoluut goedkoop.
Dus leren zonder lenen. Want jong geleend is oud betaald.
Reageren op deze column of meer lezen van Alice? >>puntuit.nl/alice
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 maart 2012
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 maart 2012
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's