„Bestuur Amsterdam functioneert slecht"
Forse kritiek KvK op bedrijfsvestigingsbeleid
AMSTERDAM - De voorzitter van de Kamer van Koophandel (KvK) in Amsterdam, R. S. L. M. de Vilder, heeft gisteren forse Icritieli geuit op het gemeentebestuur van Amsterdam. Hij noemde het bestuur „slecht" en „arrogant". Hij zei dit tijdens de presentatie van een brochure over bedrijfshuisvesting voor vooral startende ondernemers in de regio Amsterdam.
De brochure is ontwikkeld door de Kamer van Koophandel in Amsterdam en de Makelaarsvereniging Amsterdam omdat vooral jonge ondernemers op de Amsterdamse bedrijvenmarkt moeilijk aan kleinere bedrijfsruimten kunnen komen. De KvK en de Makelaarsvereniging presenteerden de brochure gisteren aan een gehoor van makelaars, startende ondernemers en aan een groot aantal vertegenwoordigers van de diverse deelgemeenten van Amsterdam.
De Vilder uitte zijn kritiek omdat hij vindt dat er in Amsterdam wel veel plannen zijn maar dat aan de voorwaarden die nodig zijn om die plannen uit te kunnen voeren, niet voldaan wordt. Hij noemde onder andere de slechte bereikbaarheid van de Amsterdamse binnenstad per auto.
Drs. W. van der Kolk, secretaris Stedelijk Beleid van de Amsterdamse KvK, hekelde vooral de onduidelijkheid in de regelgeving van de overheid als het gaat over bedrijfsvestiging. „Ik ben niet tegen een overheid die regels stelt, als het dan maar wel duidelijke regels zijn", aldus Van der Kolk. Hij verwees naar het feit dat de centrale gemeente graag bedrijven wil vestigen in het noorden van de stad, terwijl de deelgemeenten daar woningen willen bouwen.
Deelraden
De voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam, J. Coevert, had ook forse kritiek op het gemeentelijk apparaat. Hij noemde het Amsterdamse systeem van erfpacht een aanleiding voor veel bedrijven om uit te wijken naar Amstelveen of Diemen waar ze eigen grond kunnen verwerven. Verder heeft volgens hem de vorming van stadsdeelraden in Amsterdam bij bedrijven een grote onzekerheid doen ontstaan over de toepassing van het vestigingsbeleid. „De gehanteerde normen per deelraad verschillen namelijk nogal eens. Het is dan ook niet voor niets dat er in besloten kring stemmen opgaan om het aantal deelraden in de toekomst te verminderen en de grondpolitiek weer door de centrale stad te laten behartigen", aldus Coevert.
Verder is volgens hem een veilige binnenstad een voorwaarde voor een goed vestigingsbeleid. Volgens Coevert is ook de bereikbaarheid van de stad van groot belang en dat terwijl „autootje pesten nog steeds een geliefde bezigheid blijkt".
De gisteren gepresenteerde brochure moet startende ondernemers helpen bij het vinden van huisvesting in de Amsterdamse regio. Volgens De Vilder zal de brochure een prima bereik hebben omdat zich jaarlijks ongeveer 11.000 personen bij de KvK melden voor een informatiepakket over bedrijfsvestiging.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 mei 1993
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 mei 1993
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's