Winterswijk: een lustoord voor soft-drugsgebruikers
Duitse jongeren weten steeds beter de w^ te vinden
WINTERSWUK (ANP) Diep verscholen in de Achterhoek, tegen de Duitse grens geplakt: Winterswijk. Een uit de kluiten gewassen dorp met nog geen dertigduizend inwoners. Tot voor kort een toonbeeld van orde en regelmaat. Een simpele inbraak met een buit van enkele tientjes haalde prominent de voorpagina van de lokale huisaan-huisbladen. Ook het weglopen van een krolse kater werd nog breed uitgemeten in de kolommen.
Datzelfde Winterswijk is echter veranderd in een crimineel oord. Als je tenminste politiechef J. Brandt van het nabijgelegen Duitse plaatsje Borken mag geloven. Brandt trok vorige week onverhoeds en met veel venijn aan de bel. Hij schilderde Winterswijk af als een lustoord voor jeugdige Duitse drugsgebruikers.
„Ze nemen de buurtbus naar Winterswijk, kopen voor honderden guldens verdovende middelen en keren met de bus weer terug naar Borken. Dan begint de ellende pas goed, want die drugs zijn niet alleen voor eigen gebruik. Jongens en meisjes van veertien, vijftien jaar handelen gewoon op het schoolplein. Dat kan echt niet langer", fulmineerde Brandt. Hij ergert zich groen en geel aan het gemak waarmee volgens hem verslaafden in Nederland ongestraft aan verdovende middelen kunnen komen.
Onderkoeld
Districtschef A. M. Rutting van de politie in de Achterhoek reageert laconiek op het verwijt van zijn Duitse collega. „Wij zijn het in het grensgebied wel gewend dat ons land wordt afgeschilderd als een moderne versie van Sodom en Gomorra. Duitsers hebben moeite met de vrijheid die in Nederland heel normaal is. Dat geldt dus ook voor de vrije verkoop van soft drugs. Brandt overdrijft een beetje. Het is beshst niet zo dat in Winterswijk de hard drugs over de toonbank vliegen. We weten best dat soms niet alleen hasj, maar ook sterker spul wordt verkocht. Dat zijn echter uitzonderingen, waar we zo veel mogelijk tegen optreden".
Afbouwen
Ondanks die wat onderkoelde reactie maakt ook Rutting zich zorgen over het in Winterswijk toenemend drugstoerisme. Niet alleen jongeren, maar ook ouderen trekken vooral in het weekeinde vanuit Duitsland massaal de grens over om in Nederland een voorraad verdovende middelen in te slaan. Een verschijnsel dat alleen maar is toegenomen sinds het wegvallen van de Europese binnengrenzen.
„Bij ons is de problematiek nog niet zo groot als in Maastricht, Enschede, Venlo en Arnhem, maar niet te ontkennen valt dat de belangstelling vanuit Duitsland voor de zes coffeeshops die Winterswijk heeft, groeit", erkent Rutting. „Zeker nu Maastricht en Enschede maatregelen hebben getroffen om het drugstoerisme een halt toe te roepen, zie je een soort verplaatsingseffect. De overlast in Winterswijk neemt toe. De burgers beginnen ook steeds meer te klagen".
Burgemeester C. Stigter neemt die signalen van de inwoners van Winterswijk uiterst serieus. „Ik maak me ernstig zoigen over het toenemend drugstoerisme", zegt zij. „Het woonen winkelklimaat wordt aangetast. De coffeeshops veroorzaken steeds meer overlast. Wapenbezit en intimidatie nemen toe. Heel vervelend allemaal. We gaan ons beleid dan ook aanscherpen. De controle op de verkoop van hard drugs moet worden geïntensiveerd. Ook het aantal coffeeshops moet terug. Zes coffeeshops op nog geen dertigduizend inwoners is veel te veel. Dat aantal willen we afbouwen tot maximaal twee. Ons uitgangspunt is dat een Nederiander ook in Winterswijk soft drugs moet kunnen kopen, maar dat de situatie wel beheersbaar blijft".
Geen helderheid
Stigter heeft de afgelopen weken geen moment overwogen het voorbeeld van Enschede te volgen. In die stad mogen vanaf 1 oktober geen verdovende middelen meer worden verkocht aan Duitsers. Stigter: ,J^atuurlijk heb ik me afgevraagd of Winterswijk die weg ook op moet gaan. Te meer omdat Winterswijk erg populair is bij ónze oosterburen. Zelfs vanuit Kassei en Berlijn komen hier mensen naar toe om in onze coffeeshops soft drugs te kopen. De gedachte om verkoop aan Duitsers te verbieden heb ik echter snel verworpen. Het is een volstrekt oncontroleerbare maatregel. Los daarvan: het schept ook geen helderheid. Het is tamelijk schimmig om maatregelen te treffen die wel voor de een, maar niet voor de ander gelden".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 8 augustus 1994
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 augustus 1994
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's