West-Duitse ambassade in Boedapest gesloten
Sudhoff voor spoedoverleg naar Hongarije
BONN — De West-Duitse overheid sluit vandaag haar ambassade in de Hongaarse hoofdstad Boedapest omdat het ambassadepersoneel niet langer in staat is de grote stroom vluchtelingen uit de DDR hulp te bieden. Dit heeft de woordvoerder van het West-Duitse ministerie van buitenlandse zaken, Claus Wunderlich, gisteren bekendgemaakt.
Volgens het in Hongarije gevestigde Duitstalige radiostation Radio Danubius is de situatie onhoudbaar geworden wegens de circa 300 vluchtelingen die in en rond de ambassade verblijven. Tientallen Oost-Duitsers buiten het ambassadegebouw vertelden „te zullen blijven".
De zichtbaar oververmoeide, jonge Oost-Duitsers, onder wie veel vrouwen in kinderen, brengen de nacht door in Trabants of gewoon op straat in oude slaapzakken en op matrassen. Een buurtbewoner: „Het lijkt soms 3p een complete camping. Mijn vrouw en ik hebben een gezin (tijdelijk) geadopteerd. De Oost-Duitse vluchtelingen moesten hun huis en i'rijwel al hun bezittingen achterlaten".
Diplomatie
Het ambassadegebouw is momenteel hermetisch afgesloten, maar verder wordt het volgens een vluchteling „nauwelijks bewaakt". „Zelfs de Hongaarse politie heeft ons tot nu toe geen strobreed in de weg gelegd. Eigenlijk is het slapen op straat verboden".
Maar terwijl in de door Oost-Duitsers „bewoonde" wijk Boeda alles rustig lijkt te verlopen, blijkt dat op diplomatiek niveau allerminst het geval te zijn.
De West-Duitse staatssecretaris Jürgen Sudhoff reist in opdracht van minister van buitenlandse zaken Hans-Dietrich Genscher naar Boedapest. Daar gaat hij praten met minister van buitenlandse zaken Gyula Horn om een oplossing voor het probleem te vinden. Ook wordt onderhandeld met de regering van de DDR en het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) in Geneve. Hoewel de Hongaarse regering vorige week liet doorschemeren geen Oost-Duitse vluchtelingen terug te sturen, weigert men hen tot dusver naar het Westen te laten gaan. Volgens het Hongaarse vluchtelingencomité zijn er ten minste 1000 illegale vluchtelingen, maar Hongaren denken dat het er veel meer zijn. Volgens Tibor Fenyi, oprichter van het Hongaarse vluchtelingencomité, spreekt Hongarije internationaal over mensenrechten, maar maakt men er intern een puinhoop van". Samen met het Hongaarse Helsinki-comité stuurde zijn
Gitaar
De Hongaarse mensenrechtenorganisaties zijn vooralsnog de laatste strohalm voor Alexander Lichtenberg, „en de media natuurlijk", waar hij veelvuldig gebruik van maakt. „Ik verliet de DDR om mijn al twee jaar in West-Duitsland woonachtige verloofde weer te zien", zegt hij met een gitaar onder de arm, zijn enige bezitting. „Ik studeerde muziek, maar kan dat nu wel vergeten".
Veel Oost-Duitsers kwamen als toerist Hongarije binnen in de hoop de Oostenrijks-Hongaarse grens te kunnen passeren. Herdershonden eii bureaucratische grenssoldaten maakten een einde aan die illusie. Als 'souvenir' kreeg men tot nu toe een stempel in het paspoort met daarin de tekst: "U probeerde illegaal de grens over te komen", genoeg om in de DDR tot drie jaar gevangenisstraf te worden veroordeeld.
De permanente vertegenwoordiging van de BRD in Oost-Berlijn had afgelopen dinsdag al haar deuren gesloten. Daar verblijven thans 121 burgers uit de DDR, nadat tien anderen gisteren het gebouw hadden verlaten en naar huis waren teruggekeerd. Ook in Belgrado en Praag hebben Oost-Duitsers de West-Duitse ambassades bezet.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 14 augustus 1989
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 augustus 1989
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's