Ontdekte put in Dokkum niet Bonifatius-bron
DOKKUM — De put die vorige week bij het afgraven van een terp in het Friese Dokkum werd aangetroffen, blijkt niet de legendarische Bonifatius-bron te zijn. Volgens dr. H. Halbertsma van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) stamt de vorige week gevonden put uit de veertiende eeuw.
Aangenomen wordt dat bij het aanleggen van deze baksteenput de oorspronkelijke houten put van Bonifatius geheel vervangen is. Uit oude geschriften is af te leiden dat de Bonifatius-bron zich wel op de lokatie moet hebben bevonden die vorige week is blootgelegd.
De afgravingen van de terp vinden plaats in opdracht van het gemeentebestuur van Dongeradeel, waar Dokkum deel van uitmaakt. Het is de bedoeling om er een plein te maken met parkeerplaatsen. Nu de lokatie van de Bonifatius-bron gevonden is, wil men op het nieuwe plein ook ruimte maken voor een monument, waarschijnlijk in de vorm van een fontein.
De ROB wil in de toekomst ook het westelijk deel van de terp onderzoeken. Hier verwacht men de resten te vinden van een houten kerk die na de moord op Bonifatius in 754 werd gebouwd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 augustus 1984
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 augustus 1984
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's