Mozart, Tell en Saddam bezoeken Utrecht
Bij stands van Israël, Turkije en Cyprus op Vakantiebeurs is het opvallend rustig
De Golfcrisis mag dan wellicht een ontknoping naderen, Nederland zal op vakantie blijven gaan. Die indruk krijg je althans als je de Vakantiebeurs 1991 bezoekt. De beschikbare expositieruimte in de Jaarbeurs is tot en met de laatste meter benut. Toch zie je ook in Utrecht dat Saddams oorlogspsychose de hele wereld in haar greep houdt. Landen als Israël, Turkije, Cyprus en Egypte incasseren een fikse teruggang in aantallen toeristen. Bij hun stands is het opvallend rustig...
Koeweit en Irak zal de bezoeker op de beurs écht niet missen. Er zijn ruim 750 standhouders, die dat 'gat' moeiteloos vullen; 55 landen zetten op toeristisch gebied allemaal hun beste beentje voor. Toch springt een aantal exposanten er opvallend uit.
Zo promoot het Oostenrijks Toeristenburo de activireiten van het Mozartjaar 1991, de herdenking van de sterfdag van de componist 200 jaar geleden. Verder geven berggidsen uit Tirol in de stand klimdemonstraties op een grote klimwand. Ierland besteedt uitbundig aandacht aan Dublin, dit jaar de culturele hoofdstad van Europa. En Zwitserland drukt in verband met het 700-jarig bestaan van de Confoederation Helvetica iedere beursbezoeker een kruisboog in handen. Bij een schot in de roos reikt Wilhelm Tell je een appel aan.
Kelten en kastelen
De promotionele activiteiten van het Brits Toeristenbureau staan in het teken van Celtica '91. Eens strekte het gebied van de Kelten zich uit over heel Europa, nu is dat beperkt tot een paar delen van West-Europa. In Wales is de Keltische traditie nog heel levendig. Vandaar dat er extra aandacht gegeven wordt aan de traditionele muziek, kunst, mythen en poëzie. In Wales zullen het hele jaar door allerlei tentoonstellingen, lezingen en festivals plaatsvinden waarin de cultuur van de Kelten wordt belicht.
Tot de hoogtepunten van Celtica '91 behoort het Wereld Harp Festival in St. David's Hall te Cardiff (5-13 juli). Een van de belangrijkste tentoonstellingen — "De Kelten in Wales" — wordt van mei tot september gehouden in het Nationale Museum van Wales, eveneens in Cardiff.
Niet alleen Wolfgang Amadeus en de Kelten geven de beurs een cultureel tintje. Ook alle Nederlandse provincies dragen hun steentje bij. Zij presenteren zich in één groot paviljoen, met een groot kasteel als blikvanger. Het kasteel symboliseert de aandacht die het NBT dit jaar zal vragen voor ons cultuur-historische erfgoed, een van de vier thema's in de onlangs gepresenteerde ministeriële nota voor toeristisch beleid. De andere drie zijn de kust, de grote steden en de waterrecreatie. Alle provincies haken met kastelen en landhuizen in op het thema cultuur-historie in combinatie met toerisme.
Vroeger was een dagje Scheveningen al een heel avontuur. Tegenwoordig neemt de belangstelling voor de meest afgelegen plekjes op de wereld nog steeds toe. Een aantal bedrijven —zoals Zwerfkei Buitensport— speelt daar met allerlei artikelen grif op in. Je kunt pas echt op reis als je bent voorzien van een slangebeet-set, een noodsignaal-apparaat en waterproof lucifers. Het lunchpakket dient te worden vervangen door zakjes energiepoeder en isotone sportdrank. En voor een reis naar tropische of muggenrijke landen behoort een klamboe tot de uitrusting. Er zijn er met zulk fijn gaas, dat zelfs de Schotse midges er niet doorheen kunnen komen.
Aan actieve vakanties biedt de Vakantiebeurs overigens een grote variatie. Een greep uit het aanbod: natuurreizen naar IJsland, duikarrangementen in Turkije, per truck door bush en woestijn van Zuid-Amerika, Afrika of Azië, fietstochten in de Krim en Siberië, motorzweefvliegen, parachutespringen, bergtoerisme, hobby- en boerderijvakanties, jacht- en visreizen, rafting en zeetrektochten langs eilanden in de Indonesische Archipel.
Volgens mr. J. A. T. Cornelissen, algemeen directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBT), laat de Nederlandse toerist zich niet meer met een geheel verzorgde volpensionreis wegsturen. „De vakantieganger wil er steeds meer als individu op uit. Tweede en derde, korte vakanties komen steeds meer in trek. Ook moeten er nieuwe bestemmingen en vormen van vakanties komen. De toerist houdt van avontuur en van spanning. Daarnaast bestaat er ook meer behoefte aan rust en ruimte. De Nederlandse toerist is niet verwend, maar hij wil het wel worden. En hij is bereid hiervoor meer geld uit te trekken".
De Nederlanders hebben in het afgelopen jaar aan binnen- en buitenlandse vakanties in totaal voor 14 miljard gulden uitgeven. Cornelissen verwacht de komende tien jaar een groei van 5 procent. Hij signaleerde echter ook ontwikkelingen die verdere groei in de weg kunnen staan. Zo gaat het Europese marktaandeel in de wereld nog steeds omlaag. Het opengaan van de Europese binnengrenzen luidt een verscherping van de onderlinge concurrentie in, terwijl er onder bereisde toeristen een hoge graad van verzadiging aan het ontstaan is.
Deze factoren kunnen een verdere groei frustreren, maar gezien de groeicijfers ziet het daar nog niet naar uit. Wel moeten aanbieders volgens Cornelissen rekening houden met nieuwe ontwikkelingen in het toerisme.
De Vakantiebeurs '91 —in de Jaarbeurs te Utrecht— is morgen van 10.00 tot 18.00 uur geopend.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 januari 1991
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 januari 1991
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's