Leger Suriname zoekt gijzelaars
Grote speurtocht naar 12 man
DEN HAAG/PARAMARIBO — Het leger van Suriname is op grote schaal zoekacties begonnen naar de verblijfplaats van twaalf militairen, die dinsdagochtend 22 juli omstreeks 03.00 uur (Surinaamse tijd) werden gegijzeld door onbekenden en sindsdien op een geheime plaats worden vastgehouden.
De militairen werden meegenomen van de militaire post bij Stolkertsijver, waar zij waren gedetacheerd. Daar legden de overvallers, die gebruik maakten van een gestolen vrachtwagen van de overheid, ook de hand op wapens en munitie.
Stolkertsijver is een klein dorp op ongeveer 50 kilometer ten oosten van Paramaribo aan de weg naar de grensplaats Albina. Albina is gelegen op ongeveer 150 kilometer ten oosten van de hoofdstad.
De militaire post bij Stolkertsijver werd kort na de militaire machtsovername van februari 1980 in gebruik genomen als controlepost voor voertuigen en personen op de route van en naar Albina.
Bij de Surinaamse autoriteiten bestond het vermoeden dat er „contra-revolutionaire aanvallen" op Suriname werden voorbereid, die ondernomen zouden worden vanuit het buurland Frans Guyana. Frans Guyana is via de rivier de Marowijne vanuit Albina te bereiken.
Vuurgevecht
Na de overval voerde de groep de twaalf militairen mee als gijzelaars. Vervolgens reden zij naar het 100 kilometer verder gelegen Albina, waar zij probeerden de „Akontoe Velantiekazeme", waar zich ongeveer 50 militairen bevonden, binnen te rijden. In de kazerne waren 50 man gelegerd, maar de bezetting is inmiddels met honderd man versterkt. De groep overvallers, die tenminste vijf tot zeven man zou tellen, stuitte op verzet van de kleine legermacht.
Volgens een officiële mededeling volgde een vuurgevecht dat drie uur duurde en waarbij de overvallers gebruik maakten van de automatische geweren die in Stolkertsijver waren buitgemaakt.
Omstreeks zeven uur 's morgens (Surinaamse tijd) trokken de overvallers zich terug. Sindsdien is niets meer van hen vernomen. Hun gijzelaars hadden ze vermoedelijk ergens ondergebracht voor ze in Albina tot de aanval overgingen.
Bloedsporen
Bij de overval bij Stolkertsijver vielen volgens de tot nog toe beschikbare gegevens geen slachtoffers. In Albina vielen tenminste drie gewonden. Een militair die aan een arm een schampschot opliep en twee burgers die in de benen waren geschoten. Aan de hand van bloedsporen op de vluchtweg wordt de conclusie getrokken dat er ook aan de zijde van de overvallers gewonden zijn gevallen.
In Suriname wordt algemeen verondersteld, ook in militaire kring, dat de groep overvallers wordt geleid door Ronnie Brunswijk, een vroegere lijfwacht van legerleider Desi Bouterse.
Brunswijk wordt beschuldigd van bankroof en roofovervallen op burgers. Dat heeft hij ontkend, al geeft hij wel toe dat hij voedseltransporten afkomstig uit Frans Guyana en bestemd voor militairen heeft onderschept. De goederen heeft hij geschonken aan de arme bevolking van onder andere zijn dorp Moengotapoe, op ongeveer 20 kilometer van Albina
Over de zoekactie zei het hoofd van de militaire politie, eerste luitenant Ruben Lew Yen Tai, dat er tussen Stolkertsijver en Albina controleposten zijn ingericht, waar auto's worden aangehouden om op wapens te worden onderzocht en om te voorkomen dat gezochte personen uit het gebied vertrekken.
Lew Yen Tai deelde mee dat een groot aantal personen voor verhoor is opgebracht, maar dat het merendeel weer naar huis is gestuurd.
Een kleine groep mensen zit nog vast. De politie vermoedt dat die personen meer van de actie afweten en er mogelijk zelf steun aan hebben verleend.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1986
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1986
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's